KoiInfo

  • Karantän

Lägg dem i en hink/behållare med rent vatten och öppna påsen efter cirka en halv timme. Du ska ha dem i KARANTÄN minst i 2 veckor!!

Skopa vatten från dammen/akvarium till dina nya koi.Ser till att de har syre och ett ordentligt filter och pump. Du matar dem inte de första dagarna Fyll på med färskt vatten och täck över!!.Byt 30 % vatten efter en vecka. Nu ska de ut till dammen! Om temperaturen är över ca 14 !Skopa vatten från dammen till dina nya vänner.

Nu lägger du dem i en hink med vatten och går till dammen.Ta dina nya vänner en i taget och låt dem glida ner i dammen. Nu har du gjort allt rätt och jag önskar dig mycket glädje med dina koi.

Släng sedan vattnet på jordgubbslandet, långt ifrån dammen.Om du följer de här reglerna får du en (1) veckas garanti. Pengar tillbaka eller nya koi, mot de döda.

  • Vad är Koi ?

Ursprungslandet är Japan, där Koi är en nationell fritidssysselsättning. Man tävlar med sin Koi som vi gör i Sverige med Hund eller Katt. Några är värda en förmögenhet, priset kan gå upp till 50.000 eller 60.000 kr.

På kontinenten ser man också Koi i dammen hos många villaägare.Koi är en trevlig fisk som man kan handmata mycket barnvänlig. Koi har ett beteende liknande en delfin. Älskar att blir klappad på ryggen.

Den känner igen folks sätt att gå , har bra hörsel och syn. Koi är en fisk som inte kräver så mycket vård. Rent vatten och ordentligt med syre i vattnet.

Växter ger syre och skugga och samtidigt någonstans att gömma sig. De äter det mesta av vad vi äter. De älskar Ris och Majs. Zoo-affären säljer bra Koi-mat Nippon Tetra, Hikari samt Coppens

Köp gärna dina Koi på hösten eller vintern och ha dem i ett akvarium. Så lär ni känna varandra. Köp dem inte för stora De växer snabbt.

Du upptäcker säkert hur roligt detta är med Koi.Bra böcker finns att köpa där du handlar dina Koi. Att börjar med Koi är som att samla frimärken. .

Man vill bara har fler och finare.En Koi kan blir över 1 meter lång och över 100 år gammal. De växer efter utrymme.Är din damm tillräckligt djup (över 150 cm), kan dina Koi även övervintra De sover och behöver ingen mat.

  • Vård av Koi

Ta upp din sjuka fisk och lägg den i en hink eller balja med salt vatten. Ring oss sedan och berätta sjukdoms symptomen, så kan vi hjälpa dig.

För 10 liter vatten tar du 4 matskedar med kökssalt utan jod (blått paket, som du hittar in din matbutik). Lös saltet i lite varmt vatten och ta 10 liter vattnet från din damm eller akvariumet.

Häng en syresten i hinken och låt din Koi gå i saltvatten över natten. Koi kan leva mycket bra leva i salt vatten. Testa gärna vatten först om det smakar för salt lägg till mera vattnet. Smaken skall vara lagom salt.

Höj vattentemperatur med 2c i timmen,bakterien dör snabbare vid högt temp. Maxi 30c.

Sår behandlas bäst med Jod som man penslar på med en bomullstop.

Lägg sedan din Koi i en hink med vatten .( Koi+5cm extra vatten). Din Koi behöver inte dö. Det är lätt att vårda den.

  • Övervintra Koi

Koi kan öververvintra i en damm om vattendjupet överstiger 150cm

Gör så här :

Bygg ett brant tak, tack den med en presenning (vatten och luft tätt) Häng en Halogenlampa i mitten av tältet, den fungerar som solen och din damm fryser aldrig! Filter pump och allt annat kan vara igång. Du slipper ju att starta filtret på våren igen

Köp en 10cm tjock cellplast-skiva . Storlek 1m502en 30CM2 plastskiva (som fönster) och 2 Doppvärmare.(efter behov)+Syrepump+Syre(bit eller sten). Skär ut en fyrkant i cellplast-skiva och gör hål för doppvärmaren och gas utsläpp. Häng sedan i en Doppvärmaren och syresten.

Starta syrepump .En Oxygenator (syresättning utan el ) är jätte bra. Inga sladdar etc. Den fungerar hela vinter Har du en vattenpump som du kan sänka ned i dammen. Täck dammen sedan så mycket du kan med cellplast och en presenning eller annat.)

Du kan också hänga en lampa (Hallogen) under plastfönstret.Roligt att observera dina Koi så då och då. kontrollera vattenkvaliten regelbundet Tetra har ett bra testprogramm

Sluta mata Koi när vattentemperatur är under +10 Celcius Om du kan, när isen väl har lagt sig, sänk vattennivån med några centimeter Du får då luft mellan vatten och isen Glömm ej gas utsläpp hålen

Bruksanvisning av bubbelplats

Lägg bubbelplast på vattenyta så att den täcker hela dammen den natt nattfrosten börjar. Låt plasten fryser med.

Ställ syrepump i en frigolit låda med några håll i sida,för genom slangar och sätt på syrestenar. Minst 4 stenar behövs för att hålla öppet under de kalla vintermånaderna

Sedan skär du ut en stor rondell i plasten och hängen dit Syrestenar (Luftstenar) inte mera än 10 a 15 cm under vattenytan. Sätt på din syrepump

  • Odla Koi

Koi Lek

Lekpar bör inte understiga cirka 25 cm och vara 2 till 3 år gamla, tidigare än så är de sexuellt omogna. I denna storlek, startar testers (i hannar) och ovaries (i honor) sin utveckling. Ovaries (äggstockar) är mycket större organ än testers.

Honor är vanligtvis lättare att känna igen, som magen på en vuxen hona är i allmänhet merfyllig/knubbig , då däremot hannen förblir strömlinjeformad. När hannen är klar för lek, utvecklas lek tuberkel(knölar)på huvud och bakfenan.

Dessa lektuberkler framträda som fint uppresta prickar och kan lätt förväxla för vita prick (Ichthyophthirius) tuberkel finns mest på bakfenan, är ganska . grova att vidröra och arrangerat i rader. De används under lek, när hannen puffar honan med sitt huvud tills hon lägger rommen. Spawning=Lek

Koi kommer säkert att lägga rom i din damm. En vatten- temperatur av 20C (68F) är idealisk, fastän koien ibland lägga rommen vid en temperatur av 17C (63F). De kan producera friska yngel, kvalitet och färg blir i allmänhet inte så

Honor lägger sina ägg(romm) - ungefärligt 100,000 per kilogram av hennes kropp vikt - över dammen. Tyvärr, är det mycket svårt att samla äggen på detta slumpvisa sätt. Få av äggen kommer att kläckas men du kan då samla yngel och föda upp dem i ett akvarium

  • Varianter av Koi

KohakuEn "Kohaku" är den mest populära Koien., man brukar säga att en Koi hobby börjar med "Kohaku" och slutar med "Kohaku". De är otroligt vackra, de finaste Koien som finns. Denna Kohaku är en vit Koi med röda teckningar (Hi), men kan på grund av den Röda fläcken, delar upp i nya grupper . En fin Kohaku är mörkröd och snövit med vita fenor.

SankeEn Taisho Sanke är en vit Koi med Hi(röda fläck) teckning lika Kohaku men med små svarta (Sumi) fläckar. De röda skall vara dominerande över de svarta fläckar. Hos den här Koien får men hitta svart Sumi på brösten och fenor, men inga Hi.

ShowaEn Showa Sanshoku är liknar en Sanke men med tydliga skillnader. Showa är en Svart Koi med vita och röda fläckar. Här går Sumi från ryggen till under delaterala streck (den laterala strecken är de synbara horisontala strecken över Koi´ens båda sidorna dem behövs som orientering för Koi´en gentemot rörliga och stilla stående objekten under vatten). Hos Sanke den vita Koi behövs detta inte. Det skall vara betydlig mer svart på fenorna än hos en Sanke.

Utsuri Monon En Utsuri Mono är en 2 färgad Koi ,botten färg är svart som hos en Showa. Den andra färgen kan vara Röd, Vit eller Gul, den Gula färgen är kanske sällsyntest den odlas inte i Japan. Denna grupp är ett resultat från en Showa familjen. Shiro Utsuri är den mest kända av de 3 variantenerna, detta är en svart Koi med vit teckning. Hi Utsuri är en svart Koi med röd teckning. Ki Utsuri är en svart Koi med gul teckning.

BekkooEn Bekko är en koi som är , Vit, Röd eller Gul, med små svarta fläckar. Shiro Bekko är en vit Koi med svarta fläckar. (popular). Aka Bekko är en röd Koi med svarta fläckar. Ki Bekko är en Gul Koi med svarta fläckar. (mycket sällsynt). Denna grupp är ett resultat från en lek av Kohaku!

Asagi-ShusuiHos denna variant ser man 2 namn, varav den ena är utan normala fjäll(Doitsu) och den andra med. En Asagi är en blå/blå grått Koi, med under magen röd pigment. Fjällen på ryggen har ett inslag av mörkt grå eller ljust grå åvanpå varje fjäll. På grund av detta uppstår ett nätt mönster på ryggen. En Shusui är en Doitsu variant från Asagi, hos den här Koien finns en rad med stora fjäll på ovan sida av ryggen, de går isär vid ryggfenan. De har en mörk färg, resten av ryggen är ljus blå undersida är mest röd.

KoromoEn Koromo är en vit Koi med röd teckning. Fjällens utkanter har en mörkt färg, de kan variera mellan Blå, svart och även mörkt purpur. Hos en goromo är mönstret mest regelbundet och med en mörkt blå rand på utreste kanten av beteckningen. Om teckningen är regelbunden blir den ofta en vinnare på "Shows"Utställningar En Sumi gormo med svarta kanter är har mera svarta fjäll. En Budogormo här inga kanter på utsidan av teckning, de röda uddarna färg går över varann.

GhosikiEn Goshiki är en ny variant från Kawarimono klass. En Goshiki är en koi med 5 färger. Röd, svart, vit, blå och mörkt blå. En Goshiki är en korsning mellan en Sanke och en Asagi därifrån kommer de olika färgerna. En Goshiki ska ha en vacker regelbunden färg, varifrån dem röda fläckar ska vara jämt fördelad som hos en Kohaku. Bröstfenorna får absolut inte har någon färg.

TanchoEn Tancho är också en mycket speciell Koi, vackert att titta på i alla dammen. Den tillhör den klassiska Kohaku, Showa och Sanke, men den får bara ha en enda Rödfläck på huvud, helst format som en cirkel (rund). Detta betyder att det får inte finnas något annat färg eller fläck på kroppen. Den minsta lilla fläck placera honom bland Kohaku gruppen.

Kin Gin RinEn Kin Gin Rin grupp omfattar alla Koi från dem Kohaku,Sanke en Showa gruppen som har fjäll med en pärlemor effekt(glitter) dem kan vara silver eller guld glittrande. Koi från andra gruppen kan också har den Gin Rin effekt men blir ändå under grupperad in en annan grupp. På den All Japan Show klasser man dem två separat.

Kawari MonoEn Kawarimono klass omfattar alla icke metalic Koi som inte finns beskrivit ovanpå. Detta betyder inte att den inte är en riktig Koi. När den här sort blir mycket populär och odling är stabilt får en Koi en egen grupp vad är fallet med en Goshiki. Den Goshiki har vunnit nästan alla priser i den Kawarimono klass, därför har han sedan kort tid fått en egen grupp. Nu är den Komonryu (doitsu svart vita koi) den mest vinnande Koi men den Koi är inte så stabilt när men försöka att odla den. Den här Koi kan inom en kort tid ändra på betäckning.

Hikari MujiEn Hikarimuji klassas så då och då i Hikarimono klass. Hikari betyder egentligt metalic. I den här klassen hittar man alla en färgade metallglänsande Koien. Den mest kända är den Yamabuki Ogon (gul) och den Parachina Ogon (silver vit koi)

  • Bra att veta

Innan du köper Koi (FISK) !

En del små djur, som mygglarver, vattenloppor och vattensniglar finns ?automatisk? i dammen. För att undvika otrevliga överraskningar, skall du vara uppmärksam på följande: En damm skal vare på minst 600 liter, för att man sätter fisk i den.

Det är också viktigt, att dammen är i gång 4 till 6 veckor, innan fiskar introduceras Fisk beståndet skall vara lämpligt för dammens vattenmängd, dvs. 20 cm. fisk per 1000 liter vatten Baserad på vattenbelastning (bajs, fiskfoder m.m.) är det nödvändigt, att installera ett filteranläggning, som är passande för smutsighetsgraden.

Fiskfodringen får först påbörjar vid en vattentemperatur på ca. +10º C. Ge aldrig mera foder än fisken kan äta upp inom 5 - 10 minuter. Tillräckligt syretillförsel skal finnas, speciellt i de varma sommarmånaderna,.med hjälp av fontän eller luftpumpen (Aqua Air outdoor) Flytväxter med stora blad ger skygga for solen och minska risker för snabb uppvärmning av vatten, fiskar kan hitta skydd mot solstrålar


Var extra uppmärksam på att den fiskar du köper är friska (sund och snabb).Inte krågiga (Scoliosa). Fisken kan övervintra i dammen, om den er minst 150 cm. djup Bygg ett brand tack (båtställning) och täck med en presenning, häng en lite halogenlampa mitt i den funkar som solen på vatten och din lilla damm fryser aldrig. Information om de önskade fiskarter till just din damm (för att undvika problemen) får du från din återförsäljare.